Total Pageviews

Tuesday 19 March 2013

Carnival 2013 in Ano Korakiana


Κορακιανίτικη Αποκριά 2013

Γράφει ο/η Κβκ   
18.03.13

Τελικά, μετά από αρκετά χρόνια ο καιρός ήταν σύμμαχος του φετινού Καρναβαλιού της Κορακιάνας. Λίγο πριν από το μεσημέρι είχαν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας και έτσι κατά της 5 το απόγευμα η πομπή του Καρνάβαλου ξεκίνησε από τη Μηχανή, τη «μεγάλη της πορεία».
Το πλήθος που ακολουθεί μεγαλώνει καθοδόν και τα άρματα που πλαισιώνουν την πομπή και σατιρίζουν την κορακιανίτικη και καρναβαλική πραγματικότητα, ακολουθούν αργά την προδιαγεγραμμένη τους πορεία, έως την άλλη άκρη του χωριού, στην πλατεία. Εκεί θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μικρό σκετς, με πρωταγωνιστές τη «στρατιωτική» συνοδεία του Μεγάλου Βασιλέως.
apokr2013c.jpg
apokries2013e.jpg
Στην Πλάστιγγα, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη στάση. Καταμεσής του δρόμου, θα λάβει χώρα ο «κλασσικός» κορακιανίτικος χορός της αποκριάς με σκωπτικούς στίχους, «ακατάλληλους δι’ ανηλίκους» και αμέσως μετά, από το βάθρο που έχει στηθεί ειδικά για την περίσταση, θα διαβαστεί η Διαθήκη του Καρναβάλου του 19ου. Τα «δώρα» του, θα μοιραστούν όπως πάντα, απλόχερα σε όλο σχεδόν το χωριό. Στον ίδιο χώρο θα καεί, σύμφωνα με το έθιμο, ομοίωμα του Βασιλέως και η συνέχεια θα δοθεί στο Συνεταιρισμό.
apokr2013d.jpg
Εκεί, στον όροφο, θα παιχτεί όπως και τις προηγούμενες χρονιές το «σπονδυλωτό» σκετς των νεαρών καρναβαλιστών, ενώ όπως και πέρυσι, ένα άλλο σκετς, θα παρουσιαστεί στην κάτω αίθουσα του χορού, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
apokr2013b.jpg
Τα σουβλάκια που ψήνονται από καρναβαλιστές στον εξωτερικό χώρο, το ποτό και η ζωντανή μουσική θα δώσουν το έναυσμα για τον αποκριάτικο χορό, που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…
 apokries2013f.jpg
Υ.Γ.: Όπως κάθε χρόνο, από την αναβίωση του κορακιανίτικου καρναβαλιού το 2008, έτσι και φέτος, για την επιτυχή διοργάνωσή του εργάζονται εθελοντικά περί τα σαράντα και πλέον άτομα, τα οποία χρόνο με το χρόνο ανανεώνονται. Επομένως, η δημόσια αναφορά επιλεκτικά σε τρία πρόσωπα, ήταν ατυχής…
*******
Drumochter Pass
For us the long journey south from Inverarnie to Birmingham, leaving the Highlands by Drumochter Pass, the great Boar of Badenoch our marker for the steady descent to the Lowlands, Blair Atholl, Pitlochry, Dunkeld and Birnham.


No comments:

Post a Comment

Back numbers

Simon Baddeley